Ötleteljünk együtt. Milyen a jó fürdőszoba?

Mivel még mindig a házfelújítás kellős közepén járok, és éppen a fürdőszoba van soron, összegyűjtöttem néhány ötletet.
Ami biztos, hogy lábas kád lesz, és két általam készített dekoráció mindenképpen helyet kap majd.

Az egyik a Kokedama, ezt ugyan nem magam készítettem, de egy régebbi bejegyzésemben olvashatsz róla: http://kreativkertkreativotthon.blogspot.hu/2013/04/kokedama-egy-apro-ujdonsag-ezuttal.html
A másik ez a kép, aminek elkészítéséről szintén olvashattok:
 http://kreativkertkreativotthon.blogspot.hu/2014/05/napi-diy-avagy-hogyan-kerul-mufu.html

És akkor nézzük az általam összegyűjtött fürdőszobákat sorban:

Az egyik nagy kedvencem, egyedül a piros függöny szúrja egy picit a szemem.
A kád színe, és az összhatás tetszik, de leginkább egy nyaralóban tudom elképzelni.
Ami ezen a képen nagy kedvencem, az a függönytartó rúd, már dolgozom a megoldáson, hogy kivel lehetne kiviteleztetni :)
Egy nagyon elegáns fürdő pici helyen, ami számomra nagyon szimpatikus, bár a hétköznapokban nem tudom mennyire praktikus egy textil függöny a fürdőszobában.
Érdekes kontrasztot alkot a modern kád, a régies padlóburkolattal, és szekrénnyel.
Végre csempe! :)
Először az jutott erről a képről az eszembe, hogy ütős, ami nem is kérdéses, másodszor pedig, hogy ez egy házilag felújított amolyan DIY fürdőszoba. Szerintem kihozták belőle a maximumot!
Ezt a tárolórendszert, illetve hasonlót az IKEA is forgalmaz, egy biztos, ahol kicsi a hely, más nem nagyon jöhet szóba, így ez is fel van írva a listámra :)
Ugyan nem lábaskád, de nagyon légies, és elegáns.
Egy ízig vérig modern, nőcis fürdőszoba, egy kis régivel megbolondítva.
Egy biztos, ahogy így elnéztem a képeket, a csempe mintha szép lassan kiszivárogna a divatból, maximum a fehér nagyon semleges csempék az elfogadottak. Nem tudom, hogy ez mennyire praktikus, mennyire tartósak vajon ezek a festékek?
Én mindenesetre nem mertem a festett falat bevállalni, így egészen biztos, hogy nem lesz trendi a fürdőszobám. :)
Eni

Tündérek a kertben.



Lepke, pille, pillangó… E szavak hallatán könnyed vidámság, nyári napsütés, színpompás virágos rét jut rögtön eszembe. Szemem előtt azonnal megjelennek a tarka pillangók, ahogy szállnak virágról virágra, rövid időre meg-megpihenve a kiválasztott szirmok között, mint megannyi piciny tündér.
Virágos mezőn, kirándulás közben gyakran találkozunk a kedves lepkékkel, de van néhány praktika, amivel a kertünknek is gyakori látogatóivá tehetjük őket.
A hazánkban előforduló csaknem 3500 lepkefaj igen gazdag és változatos szín és formavilágot tár elénk. Bár sok faj hasonló, csak alapos vizsgálattal elkülöníthető, kertünkben - elhelyezkedésétől függően - laikus szemlélőként is megfigyelhetünk minimum 30-40 különböző pillét. 


Vándor lepke, tavasszal délről érkezik, majd ősszel távozik. Enyhe teleken áttelelhet.

Nem célom a hazai lepkefajok teljes körű rendszertani bemutatása. Ha valaki szeretne komolyabban elmélyedni a témában, akkor javaslom a http://jasius.hu/lepidopterology/index.html oldalt, ami kiváló kiindulópont Magyarország nappali lepkéinek tanulmányozásához.
Nézzük inkább, mit tehetünk annak érdekében, hogy kertünk igazi lepke-kertté váljon!
A kifejlett lepkéket leginkább a színes virágokkal tudjuk kertünkbe csalogatni. A virágok nektárja a lepkék fő tápláléka. Mind a cserjék, mind az évelő és egynyári növények között találunk olyan fajokat, melyek vonzzák a pillangókat.
A teljesség igénye nélkül: 

nyári orogna (Buddleja davidii)

Nappali pávaszem (Inachis io) – legismertebb hazai lepkénk nyári orgonán.

gyöngyvessző fajták (Spiraea sp.)
bodza (Sambucus sp.)
örökzöld illatos lonc (Lonicera japonica Halliana)
levendula (Lavandula sp.)
bugás lángvirág (Phlox paniculata)
sétányrózsa (Lantana)

2013. év rovara a citromlepke Gonepteryx rhamni) sétányrózsa virágján.

rézvirág (Zinnia)
pillangó virág (Cosmos)
kúpvirág (Rudbeckia)
kasvirág (Echinacea)
zsálya (Salvia)
Alakítsunk ki olyan összeültetéseket, hogy kora tavasztól késő őszig folyamatosan virágozzon valamilyen növény a kertben. Fészkesek, pillangósok, ajakosok: minél változatosabb az ágyásunk, annál több lepkefajt tudunk bevonzani. 

Sakktáblalepke (Melanargia galathea) margarétán.
 A virágok nektárján kívül hullott gyümölcsökből is előszeretettel szívogatnak táplálékot.

Kis rókalepke virágzó gyümölcsfán. Később a hullott gyümölcs is táplálékot nyújt majd.
Sokkal több lepke fordul meg a kertünkben, ha van egy háborítatlan sarok, ahol lerakhatják petéiket, és a hernyók kifejlődhetnek. Néhány négyzetméter „lágyszárú dzsungel” már sokat jelent a szaporodásuk szempontjából. Számos nappali lepkénk hernyója csalánfélékkel és fűfélékkel táplálkozik, ezek a növények bárhol megélnek, ha nem bolygatjuk őket. Vannak monofág fajok, melyek egy kifejezett növényfajt részesítenek előnyben – ilyen például a bíboros csüngőlepke (Zygaena purpuralis), melynek hernyója kizárólag kakukkfűvel (Thymus) táplálkozik. A polifág fajok nem ennyire specializáltak, ők többfajta növényen is kifejlődnek.

Bíboros csüngőlepke kifejlett példánya szegfűn. Hernyója kizárólag kakukkfűvel táplálkozik.
Kirándulás, erdei séta közben biztos mindenki látott már pocsolya mellől hirtelen felröppenő pillangókat. Ha van lehetőségünk, alakítsunk ki mi is hasonló „tocsogót”. Akár egy kis tófólia darabot is tehetünk a saját pocsolyánk alá, hogy ne szivárogjon el a víz. A hím lepkék a számukra igen fontos ásványi anyagokat ezekből a vizes foltokból tudják pótolni. 

Boglárkalepkék a nedves földről isznak, így jutnak hozzá a színpompához szükséges ásványi anyagokhoz.
Tudom, hogy néha elkerülhetetlen, de a lepkék és más kertünkben élő állatok szempontjából is fontos, hogy minimalizáljuk a vegyszerek használatát.
A lepkék azon túl, hogy esztétikai élményben részesítenek minket, a rovarbeporzásban is részt vesznek, nem utolsó sorban pedig táplálékul szolgálnak számos énekes madár fajnak, így szerepük a kertünkben bőven túlmutat azon, hogy gyönyörködjünk bennük.

Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
Képek forrása: pinterest



 

 

Tartozom egy vallomással.

Szóval egy átlagos reggelen történt, mikor kávézás közben megnéztem az oldalamat, egy levél állt a postaládámban. Persze ez önmagában nem olyan szokatlan, mert azért időnként előfordul velem ilyesmi :)
Mikor megnéztem, viszont már egyáltalán nem gondoltam, hogy ez egy átlagos nap.
Nézzétek csak! Remélem Kinga http://redcountryhazataja.blogspot.hu szerzője nem haragszik meg érte, ha szó szerint idézem, de nyilvánosan is válaszolni szeretnék rá.
"Kedves Enikő! Tudom, hogy sokan nem szeretnek díjat kapni - bizonyos népszerűség színt felett - mert kicsit olyannak érzik, mint a sztárok az autogram írást, de én magam kaptam, nagyon örültem neki, és most tovább is adom! Neked is, de egyáltalán, mondom egyáltalán nem sértődök meg, ha nem adod tovább!!! "
Kedves Kinga, én igen is szeretem a díjakat, és nagyon büszke vagyok rá, hogy megtiszteltél vele, és ezáltal szebbé, boldogabbá tetted a napomat! És bár sok idő eltelt, nem azért nem válaszoltam, és nem adtam tovább, mert nem szeretném, csupán az a fránya idő, és itt nem a mostani időjárásra gondolok :)


Íme a díjam :)

Amit magáról a díjról tudni kell, max. 11 másik bloggernek lehet továbbadni, akiktől a legtöbbet inspirálódunk, és legszívesebben olvassuk őket!
 A díjhoz kérdések is tartoznak, na ezen sokat agyaltam :)
1. Mi szeretnél lenni, ha újra kezdenéd az életed?
2.Mi az a dolog az életedben, amit tiszta szívből utálsz?
3. Ki az a történelmi, média, filmes esetleg irodalmi személyiség, akivel szívesen találkoznál? 



1,Talán ezen nem fogtok túlságosan meglepődni, de ha újrakezdhetném biztos vagyok benne, hogy kertész lennék :) Olyan igazi, hiszen a mottóm már legalább 20 éve egy ősi kínai mondás, mely így szól: " Kertész legyen ki boldogságra vágyik "!
2, A rosszindulatú embereket, és ha ok nélkül bántanak. Talán ez az a két dolog, amit a legkevésbé tudok tolerálni.
3, Nem titok, ezen a kérdésen filóztam a legtöbbet, mert ide illene valami nagyon nagyon okosat írni,
    de úgy döntöttem nem okosat, hanem valósat írok.
    - Hemingway, mert imádom az összes könyvét.
    - Jane Eyre, mert szerintem hihetetlenül okos nő volt, aki jóval a kora előtt járt.
    - Sissi, mert mindig is szerettem volna legalább egy picit abban a korban élni.
    - A Tövismadarak film két főhősével, mert javíthatatlanul romantikus vagyok :)

Az én kérdéseim, amin még többet agyaltam :)
1, Miben változtatta meg a Blog az életedet?
2, Hogyan tolerálja a családod ezt a " hóbortodat " ?
3, Mi volt az a dolog, amit úgy érzel a blogírástól kaptál pluszban, illetve mi volt a legnagyobb    elismerés, amit azóta kaptál, hogy blogot írsz?

És, hogy én kinek adnám tovább? Nagyon nagyon sok embernek, de maradok a bűvös 3-as számnál.
A három jelöltem közül, egy valaki már biztosan kapott díjat, csak nem büszkélkedett vele, én mégis újra továbbadom neki, hiszen ezt a szabályzat nem zárja ki.

1, Ő nem más, mint Bia barátnőm a http://bluerdesign.cafeblog.hu/ szerzője, akitől nagyon sokat    tanultam, és egy rendkívül jó szívű ember.
2, A más jelöltem nem más mint Jucika, fromjuci.blogspot.com/ aki azért kapja tőlem ezt a díjat, mert volt bátorsága megvalósítani az álmait!
3, Bálint, a http://nemmindlom.blogspot.hu szerzője, aki nem azért kapja a díjat, hogy pasi is legyen a csapatban, hanem számomra hihetetlen amit csinál, és mindezt még humorosan is teszi.

Ők lennének az én díjazottjaim, és persze még sokan mások, de akkor hajnalig írhatnám a listám :)
Még egyszer nagyon köszönöm Kinga, hogy gondoltál rám!

Eni