Első évünk a Polgári Otthonban.

Pontosan egy évvel ezelőtt történt, hogy átvettük új otthonunk kulcsait, és baráti segítséggel kifestettük az egész házat. Nem volt mit tenni, egyrészt, mert nem kaptunk annyi hitelt mint szerettünk volna, másrészt két hetünk volt elhagyni az én kis lakásomat. Ígérem hamarosan pótolom, és rendhagyó módon utólag lesz bejegyzés a Női otthonról :) Bár ha az elmúlt három évet nézem a Holland-Magyar otthonról is illene írnom. Talán nem túlzok ha azt mondom ez a 3 év volt életem legszomorúbb, és legszebb időszaka is egyben, válással, szerelmekkel, költözésekkel, harcokkal teli, de ez már megint egy másik bejegyzés témája.

Így kezdődött. Talán nem túlzok, ha azt mondom bő három napunkba tellett a gyerekszoba kékjének kiválasztása, ami ellen kézzel lábbal tiltakoztam, de az ész érveim nem használtak. Látjátok ott a bal sarokban?
Gergő szobája azóta is félkész állapotban van, mert ugye van egy elképzelése neki, és van egy nekem, na mármost a kettő nem teljesen egyezik. És, hogy miért nem dönthet Ő egyedül? Mert egy ici picit nem ártana formálnom az ízlésén :) Persze semmi extrára ne gondoljatok, csak olyan kiskamaszos lázadásra. De előbb utóbb majd csak lemeccseljük ezt a dekorációs témát, és akkor ígérem lesz poszt is.

A rémes konyhát még talán sosem mutattam, ennek ideiglenes kialakítása most van folyamatban, reményeim szerint szeptember végére elkészül.
Hogy miért csak ideiglenes? Mert végre meghoztam azt a nem túl egyszerű döntést, hogy a parapet falnak bizony mennie kell, éppen elég a két boltív. Na már most nincs egyszerű dolgom, mert erről mindenki megpróbál lebeszélni, de remélem ezt a csatát is megvívjuk, és győznek az ész érvek, hogy egy sokkal élhetőbb, tágas étkezőnk és konyhánk lesz. Addig is kedvemre garázdálkodhatok, amit a csempe festésével fogok kezdeni. A barna ajtófrontok már az első hónapban eltűntek :)

A még rémesebb fürdő, amit most már meg merek mutatni, mert ha nincsen csúszás, jövő hétre készen lesz! Azt hiszem aznap pezsgőt bontunk, és gyertyafényes, illóolajos fürdőt veszek :)
A vendégszoba, illetve az én birodalmam, ami ugyan már elkészült, de még kisebb módosítások hátra vannak.
A tervek. Tudom egy picit talán ütős, de vágyom valami igazán különlegesre is.


A háló, ami már elnyerte végleges formáját.



A nappali, és előszoba egyben, ami egy érdekes történet, mert reményeim szerint a nappali helyén egyszer majd télikert lesz :) Egyenlőre eredeti funkciója szerint használjuk, de még van mit csinálni rajta.
Az előszobáról pedig, erre a linkre kattintva olvashattok, bár jelenleg ott is változások folynak :)

Jelenleg itt egy új technikát próbálgatok, terveim szerint ez a falszakasz fogja kiemelni a kandallót, és nagyon szépen fog tükröződni a hatalmas aranykeretes tükörben.
Az étkező, ami szerencsére már készen van, mindaddig még összenyitásra nem kerül a konyhával.
Erről részletesen itt olvashattok:http://kreativkertkreativotthon.blogspot.hu/2014/04/egy-polgari-otthon-eletre-kell-4-resz.html

Amiről még nem esett szó az a fiúk dolgozója, ami a gyerekszoba és az én " rezidenciám " között kapott helyett, így mindenkit szemmel tudok tartani.:) Erről egyenlőre még nem készült fotó, mert egy kissé még rendetlen.:(
Azt hiszem összességében nem állunk rosszul, annak ellenére, hogy én bizony sokszor türelmetlen vagyok, és azt szeretném, ha minden rögtön és azonnal készen lenne, de erre adtam magamnak még egy évet.
És, hogy miért éppen ez a ház? Miért éppen Polgári Otthon? Mert egy ilyen háznak múltja van, ami számomra nagyon fontos volt, és szerettem volna valami egyedit alkotni, mind a házat, mind a kertet tekintve, és azt hiszem ez egy új építésű házban nem sikerült volna.

A kert a maga bájos részleteivel, amiről hamarosan újabb és újabb posztok születnek majd.


A legfontosabbat majdnem elfelejtettem! Az elmúlt egy évben egy igazi rosszcsont, de ennek ellenére egy imádni való kutyussal Ámorral bővült a család .
Amennyiben tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha megosztod másokkal is.
A blog Facebook oldalához az alábbi linkre kattintva csatlakozhatsz: https://www.facebook.com/kreativkert , ahol naponta frissülő tartalommal találkozhatsz. Ha mindennap látni szeretnéd, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót! :)

Eni

Szőnyegfestés házilag, avagy egy újabb DIY ötlet.

Megmondom őszintén eszem ágában sem volt szőnyeget festeni, hiszen nem is olyan régen vettem egy tökéleteset. Igen ám, de arra is hamar rájöttem, hogy valamin gyakorolnom kell, mielőtt neki esek a nagy célnak a falfestésnek. Na mármost a szőnyegfestéshez adott volt minden.
Megérkezett a sablon a http://decorlabor.hu/ -tól, amit több blogger társammal együtt kipróbálásra kaptam. Adott volt egy frissen vásárolt fürdőszoba szőnyeg, amit eredetileg az új fürdőbe szántam, és természetesen volt itthon ASCP-is, amiről szerintem már annyit írtam, hogy mindnyájan ismeritek :)
Ha rendelni is szeretnétek, elárulom az én beszerzési forrásomat: http://www.anniesloan.hu/
Tehát minden adott volt, hogy kipróbáljam az oly régen várt sablont. Persze egy sima kartonon is kísérletezhettem volna, de az egy Bak számára nem kihívás :)

Így néz ki az általam kiválasztott sablon, nekem ez tetszett a legjobban, de a webáruházban rengeteg minta közül választhattok.
Első lépésként ha pontosan kimértük, és elhelyeztük a mintát, nagyon fontos a pontos rögzítés! Erre a festők által használt maszkolószalag tökéletesen megteszi.
Közben azért nem árt színmintát végezni, mert hamarosan kiderül majd, hogy nekem két elképzelésem is volt, de a teszt után egy harmadik győzött :)
Az első körben kiválasztott két szín, amik végül nem passzoltak a szőnyeg színéhez, így az Original lett a befutó.
A szőnyeg esetében, én egy viszonylag kicsi, kör alakú ecsetet választottam, amivel jól be tudtam " tunkolni " a szálak közé a festéket. Mindezt háromszor ismételtem el, a végleges eredményig.
Azt itt fontos megjegyeznem, hogy amenyibben szőnyeget szeretnénk festeni, mindenképpen figyeljetek a szálhosszúságra, szerintem ez a méret a határeset! Ez a típusú ecset, és a többszöri festés is, csak szőnyegfestés esetén állja meg a helyét, de erről egy másik bejegyzésben hamarosan szó esik majd! Falfestés esetén pl. teljesen más technikával dolgoztam. Itt viszont nagyon fontos, hogy jól bedolgozzuk a festéket a szálak közé, ezt én így tudtam a leginkább elérni!

Így néz ki három réteg után, miközben szárad.
Aki nem dekorációnak szánja, hanem mindennapos használatra, ennél a pontnál kerül sor a fixálásra, amihez én a jól bevált vasalós módszert szoktam alkalmazni. Ráterítek az adott textilre egy jó vastag zsírpapírt, és alaposan átvasalom. Azt persze hozzá kell tegyem, hogy erre a célra én kizárólag az ASCP festéket szoktam használni, más festékről nem tudok nyilatkozni. Persze van aki a festékhez kapható waxra esküszik, de mivel én ezt nem próbáltam, nincsenek tapasztalataim.

És végül a már alaposan megszáradt végeredmény, amit egyenlőre egy maci birtokol :)
A sablon tesztelésének természetesen ezzel a poszttal nincs vége, már készül a fal, ami elé majd a szőnyeg kerül. Remélem többen kedvet kaptatok, és kipróbáljátok, hiszen ezzel a módszerrel, viszonylag kis költségvetésből nagyon gyorsan új hangulatot varázsolhattok otthonotokba.
Amennyiben tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha megosztod másokkal is.
A blog Facebook oldalához az alábbi linkre kattintva csatlakozhatsz: https://www.facebook.com/kreativkert , ahol naponta frissülő tartalommal találkozhatsz. Ha mindennap látni szeretnéd, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót! :)

Eni

Az én kertem.

Bár azt egy percig sem állíthatom, hogy a kertem mára tökéletes formát öltött, azért vannak bizonyos részei amik már készen vannak, így most nagyon trükkösen ezekből válogattam nektek pillanatképeket.
De nézzük milyen volt egy évvel ezelőtt, mikor először megpillantottuk.


A filagória amibe rögtön beleszerettünk.
És a garázs a kissé elvadult növényzettel, és a kissé színtelen garázsajtóval.
Egyszóval különösebb baj, nem volt vele, sőt, csak én valami másra vágytam, valami elegánsabbra, és hát a növények pedig erős fiatalításra. Sajnos a félelmem beigazolódott, és mikor egy egy szakasznak nekiálltunk, sajnos egyre több növénytől kellett megváljunk, mert egyértelműen betegek voltak. ennek persze vannak előnyei, meg hátrányai is. Most sokkal szellősebb a kert, de az újonnan elültetett növények még közel sem ilyen mutatósak, illetve a javuk még ősszel kerül elültetésre.
Ami még jelentős változás lesz, a beteg, és öreg növények eltávolítása után, az a viacolor feltörése, helyette fű lesz, és a kerti építmények lefestése. Na persze még sorolhatnám a vágyaimat, de hosszú lenne a lista :)

A garázskapu jelenleg üres oldala, terveim szerint, már október elején így fog kinézni, nyilván egyenlőre kevesebb vadszőlővel :)
A kert nagy részén már alakul, de még közel sem tökéletes, ezért döntöttem, úgy, hogy a végleges arcát csak tavasszal mutatom meg. Addig is jöjjenek a pillanatképek, hiszen kíváncsi vagyok a véleményetekre, Ti mit hogyan alakítanátok ki.

Első lépésként a filagória bal oldalát tisztítottam ki, ide évelő növények kerültek, hogy mindig legyen friss virág a lakásban, illet mivel a nappaliból pont ide látni minden évben ide kerülnek a tavaszi hagymások.
A sütögető köré megszámlálhatatlan mennyiségű levendula és fűszernövény került, hiszen így a legpraktikusabb.
Majd a filagória jobb oldala következet, ahol megszépült a sziklakert, és hamarosan már néhány őszi virág is helyet kap benne.
Elkészült egy " kényes sarok is, ahová csak dekorációs elemek kerültek, de erről egy külön posztot szeretnék írni.
Ide került nagyapa öreg biciklije is, kicsit " megfiatalodva ".
Ez a szürke zúzott kő, terveim szerint még a kert más részein is visszaköszön majd, mert megmondom őszintén nem vagyok a fűnyíró nagy barátja :)

Számomra az esti fények is elengedhetetlenek, így lampionból is akad bőven.
Egy számomra nagyon kedves részlet.
Amikor a lampionok " felgyulladnak " és életre kel a kert, de ez szintén egy külön poszt lesz :)

Remélem jól állunk, folyt. köv. tavasszal!
Eni

Tulln a kertek városa.

Tulln a kertek városa, és ez a kijelentésem cseppet sem túlzás :) De miért is?
Mert itt található a Die Garten Tulln, egy állandó jellegű kertkiállítás, amelyen egy 50 hektáros területen több mint 40 kertkiállítás kerül bemutatásra, ideértve olyan attrakciókat is, mint a föld felett 30 méterrel futó lebegő járda, az erdei útvesztő, a kaland- és természet-játszóterek.
Ezen kívül minden évben megrendezésre kerül, egy három napos kiállítás, ahol a szakma a legújabb trendekkel, a kertbarátok pedig rengeteg érdekességgel, különleges növényekkel találkozhatnak.
Idén nekem is volt szerencsém ellátogatni, erre a nem mindennapi rendezvényre, igaz az időjárás nem volt kegyes hozzám, így az állandó kiállítást nem sikerült megnéznem, de sebaj, egy okkal több, hogy visszatérjek!

Már maga a város is megér egy misét.
Gyönyörű virágos utcácskák, remek cukrászdák váltakoznak.
De ha kedvünk tartja, akár kirándulhatunk is.
Az én abszolút kedvencem, természetesen már a kiállításról.
Ami a dekorációt illeti, idén is még abszolút a rozsdás dolgok vitték a pálmát.
Az ízléses őszi dekorációból sem volt hiány, amiből számtalan dolgos sk. is meg lehet valósítani.
Fémgömbökből idén sem volt hiány, ez évek óta töretlen sikernek örvend szomszédainknál.
Megmondom őszintén erre nem sikerült rájönnöm, hogy micsoda :) Talán egy pozsgás minikert?
És most jön néhány kép, amit sokáig gondolkodtam, hogy megmutassam e? Végül úgy döntöttem, hogy igen, majd ti eldöntitek, hogy jól tettem e? Számomra érdekes, és nagyon nagyon elgondolkodtató volt.

Első ránézésre egy szimpla koszorúnak tűnik.
Még igazán itt sem gyanakodtam.
Ennél a képnél már viszont mindent értettem, vagy inkább már semmit?
És még mindig ugyanaz a téma, egy gyönyörű összeültetés formájában.
Azért voltak gyönyörű virágok is...
És extra méretű virághagymák is. Persze idén sem tértem haza üres kézzel :)
Rengetegen zöldségekkel és növényekkel dekoráltak, és nagyon sokan ehhez a lila szín árnyalatait használták.
Ismét megállapítottam, hogy változatlanul divat az emelt ágyás...
a legkülönbözőbb verziókban.
Azért akadtak vicces figurák is....
És vicces pillanatok, az elázott cipőm miatt :)

Mivel rengeteget fotóztam, ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még képeket nézegetni, mindenképpen látogass el facebook oldalamra, ahol további képek várnak egy albumba összegyűjtve.
Ezeket itt találod: https://www.facebook.com/kreativkert

Eni

Tulipánok és hagymás társai.

Bár a naptár szerint még nyár van, az időjárás már egy ideje megpróbálja elhitetni velünk, hogy megállíthatatlanul közeleg az ősz. És ezt igyekszik megerősíteni az üzletekben, kertészetekben lassan megjelenő virághagyma-választék is. Nincs menekvés, merüljünk el a pompás őszi színekben, adjuk át magunkat a látványnak.
Legközelebb elkalandozunk a változó őszi lombszínű fák és cserjék világában, de most szeretnék néhány ötletet adni a tavaszi hagymások ültetéséhez. A tavaszi hagymás virágoknak – tulipán, nárcisz, krókusz, gyöngyike, jácint, stb. - szükségük van a téli hideg hatásra ahhoz, hogy hajtani kezdjenek.  A szakvélemények kicsit megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor álljunk neki az ültetésnek, de az biztos, hogy az első talaj menti fagyok előtt fejezzük be a tavaszi hagymás ágyásaink kialakítását. Érdemes megvárni a vénasszonyok nyarát, és akkor belevágni a munkába, amikor már tartósan hűvős-őszi idő jár, amikor a talajlakó, a hagymákat esetlegesen károsító állatok aktivitása csökken.
Napjainkban nagyon divatosak az úgynevezett ültető-kosarak. Ezek kerek vagy szögletes formában, kisebb-nagyobb méretben elérhetőek. Ha a tavaszi virágzás elmúltával szeretnénk kiemelni a hagymákat, és teleltetni őket, esetleg átrendezni a következő tavaszra, akkor érdemes használni, mert segítségével sokkal egyszerűbb ezt a műveletet elvégezni. Ha nem szeretnénk variálni, akkor nyugodtan elhagyhatjuk, az elültetett hagymák 4-5 évig újra és újra kihajtanak tavasszal.
Válasszunk a virágoknak napsütötte helyet. Ha előkészítettük az ágyást (ásóval forgassuk át, lazítsuk fel a földet, keverjünk bele kevés komposztot. A hagymák számára ideális a középkötött, tápanyagdús talaj), nincs más dolgunk, mint az ültetés. A javasolt tő és sortávolság az esetek túlnyomó részében a csomagoláson megtalálható. Ettől természetesen el lehet térni valamennyire, de ha nagyon ritkásan ültetjük oda a látvány, a túlzott sűrűség viszont az egyedek fejlődésére van hátráltató hatással.

Más hagymások még csak mocorognak, épp hajtani kezdenek, amikor a hóvirág fehér
virágai már a tavasz ígéretét hordozzák.
Időrendben a hóvirág után a krókuszok következnek. Sárga, fehér, lila, cirmos, bátran
variáljunk a színekkel!

Nálam teljesen hangulatfüggő, hogy a letisztult, minimál jellegű vagy a vegyes ágyások tetszenek-e éppen. Ha ebben a pillanatban kellene eldöntenem, mit szeretnék tavasszal a kertemben látni, azt hiszem, csak a fejemet vakarnám tanácstalanságomban.


Fehér tulipán fehér árvácskával és nyírt buxusokkal: elegáns, letisztult kombináció.

A tulipán, nárcisz és gyöngyike a legkedveltebb összeültetés. Erőteljesebb színű
tulipánnal teljesen megváltozik az összhatás.
A Kaufmann tulipánok törpe növésűek. Akár szegélyként is ültethetjük ők magasabb
társaik mellé.
Nárcisz-gyűjtemény, pasztelles-romantikus hangulatban.
Itthon viszonylag ritkán találkozom vele, de érdemes díszhagymákkal megbolondítani az ágyásokat.

Ha nincs kertünk, balkonládába is ültethetünk hagymásokat, más kora tavaszi
virágokkal együtt (itt éppen kankalinnal). Ebben az esetben érdemes tavasszal hajtatott hagymást
választani, és egyszerre cserélni az őszi összeültetést.


Az egyik legfontosabb, hogy engedjük szabadjára a fantáziánkat: bátran variáljunk a színekkel, a különböző magasságokkal. Az a jó benne, hogyha esetleg mégsem tetszik, jövőre kipróbálhatunk egy újabb lehetőséget. Lehet kapni előre összeválogatott csomagokat is, komplett kiültetési tervvel. Ezeket is bátran kipróbálhatjuk.
A legeslegfontosabb dolog azonban, hogy csak jó minőségű hagymát vásároljunk. Nyomogassuk meg a csomagolásban: a hagyma legyen kemény, nedvdús. Ha száraznak, vagy puhának, maszatosnak érezzük, ne vásároljuk meg.

Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
hamorikriszta@kellegykert.hu
Képek forrása: pinterest