Mostanra már igencsak benne járunk a télben, mikor a természetben levő madáreleségek ( bogyók, termések ) száma rohamosan csökken, nem beszélve az egyre hidegebb idő beálltáról is, amikor már nem halogathatjuk tovább tollas kedvenceink etetést. 
Ezt természetesen néhány kikötözött cinkegolyóval, madáretetőbe kiszórt madáreleséggel is megtehetjük, de miért ne csinálnánk kreatívan, mutatósan?

Hozzávalók: mohakoszorú, hálós madáreleség, apró magvak kistestű madaraknak, damil vagy szalag.
Elkészítés: A hálós madáreleségeket két ponton rögzítsük a koszorúhoz, így biztosan a helyükön maradnak, majd a madárkalácsot egy masnival erősítsük a moha alap közepére. 
Tetszés szerint többféle madáreleségből választhatunk, hiszen a különböző testű madarak, más más eleséget kedvelnek, de ha nem szeretnénk ezzel bíbelődni a cinkegolyó telitalálat.
Amennyiben a madáreleséget is mi magunk szeretnénk készíteni íme egy bevált recept : Öntsünk egy edénybe megolvasztani kívánt marhafaggyút (esetleg sertészsírt, bár ez nehezebben dermed és könnyebben olvad, ezért én inkább az előző megoldást ajánlom mindenkinek)!
A faggyú olvasztásánál egyetlen praktikát kell betartanunk, minél kisebb kockákra vágjuk, annál gyorsabban végzünk! Egyéb esetben ez a tevékenység néhány órát is igénybe vehet!
A faggyút bármelyik helyi hentesnél beszerezhetjük, jó esetben még örülnek is nekünk, hogy megszabadítjuk őket némi feleslegtől :)
Miután kezd egy kicsit megdermedni keverjünk bele olajos magvakat (napraforgómag, tökmag, köles) és dió- vagy mogyoródarabokat úgy, hogy csak annyi legyen a faggyú aránya, ami még összetartja a magokat! Esetleg készen kapható madáreleséget is vehetünk, ha egy kicsit gyorsabban szeretnénk végezni.
Mikor elkezdett kihűlni, de még formázható, gyúrjunk belőle teniszlabda nagyságú (vagy annál valamivel kisebb) golyókat, és tegyük ki a hidegre vagy be a hűtőbe!
Ha kihűlt, csomagoljuk a gombócokat hálóba (amilyenben a krumplit vagy a narancsot árulják) és ezekből a gombócokból készítsük el a saját koszorúnkat.
A blog facebook oldalához itt csatlakozhatsz, ha nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót.
Amennyiben Te magad is szeretsz alkotni, dekorálni, netán érdekes workshopokon részt venni, akkor bátran írj nekem emailt: enartds@gmail.com hogy a részleteket egyeztetni tudjuk.
Képek:  EnArt Design
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod.
Jó munkát!
Eni












0 megjegyzés